[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.- Po up"ywie odpowiedniego czasu macerowania, szpikujemy mi´so Êliwkami (ostrym cienkim noÝem robimy ma"e, acz g"´bokie dziur-ki i wk"adamy we’ Êliwk´) doÊç g´sto.- W dalszej kolejnoÊci wrzucamy mi´so na bardzo goràcy t"uszcz i obsmaÝamy z na ostrym ogniu obu stron, aby pozamykaç wszelkiepory mi´sa.- Gdy mi´so jest juÝ zrumienione, zalewamy go winem,- dodajemy czosnek i reszt´ Êliwek,- przykrywamy naczynie i wk"adamy do pieca.- Po upieczeniu podajemy mi´so pokrojone w plastry,- polane sosem spod pieczeni zag´szczonym uprzednio odrobinà màki.schab z dzikaSk"adniki:- 800 g schabu z dzika,- 300 g kie"basy i w´dzonki z dzika,- 1 "yÝka papryki w proszku,- 100 g s"oniny,- 50 g màki,- 1 cebula,- 1 szkl.Êmietany,- 1 szkl.bulionu,- sól i pieprzPlan dzia"ania:- S"onin´ pokroiç w kostk´, wrzuciç na patelni´.- Schab pokroiç w lekko skoÊne kotlety, obt"uc lekko pi´Êcià, posoliç i popieprzyç z obu stron.- Nast´pnie kotleciki obtoczyç w màce, strzepaç lekko nadmiar.- Gdy ze s"oniny wytopià si´ skwarki (ale jeszcze nie sà rumiane), wrzuciç kotlety na t"uszcz i szybko obsmaÝyç (ok.1,5 min.na kaÝdàze stron).- Mi´so Êciàgnàç z patelni.- Do skwarków wrzuciç bardzo drobnà poci´tà cebul´ lub startà przez grube oczka tarki i zrumieniç.- Âciàgnàç z ognia, wsypaç papryk´ w proszku i rozpuÊciç jà w t"uszczu,- dolaç zimnego bulionu i postawiç ponownie na ogniu.- Gdy bulion si´ zagotuje, wk"adamy do niego mi´so i dusimy razem ok.10 min.- W´dzonk´ pokroiç w plastry, kie"bas´ w talarki i dodaç do mi´sa na patelni.- Ca"oÊç dusiç do momentu, gdy schab zmi´knie i b´dzie gotowy do jedzenia.- Uwaga! Nie moÝna dopuÊciç do przypalenia papryki, wobec czego naleÝy podlewaç ca"oÊç bulionem w razie potrzeby.- Popieprzyç sporo i posoliç do smaku.- Podawaç mi´so ozdobione kleksem Êmietany.51 W´drówka 93  Cypryjskiski smak[ Wo"owina w winie ] [ OÊmiornica w winie ] [ SmaÝone sardynki ] [ Sa"atka CHORIATIKI ] [ Dorada w winie ]wo"owina w winieSk"adniki:- 600 g wo"owiny- 500 g ma"ych cebul´k- 1/2 szklanki oliwy- 2-3 liÊcie laurowe- 2 szklanki czerwonego wina- 3 "yÝki octu winnego- kawa"ek kory cynamonowej- sól, pieprzPlan dzia"ania:- Rozgrzaç w garnku oliw´, tak aby by"a ciep"a, nie wrzàca.- Mi´so pokroiç w doÊç grubà kostk´ i posoliç, po czym wrzuciç do rozgrzanej oliwy.- Gdy mi´so si´ zarumieni naleÝy je wyjàç z garnka "yÝkà cedzakowà (powinno byç delikatnie obsmaÝone).- Gdy mi´so jest wyciàgni´te do oliwy moÝna wrzuciç cebu"ki.- Powinny si´ one równieÝ lekko obsmaÝyç (2-3 minuty).- Gdy cebu"ki si´ zez"ocà wyciàgamy je z garnka.- Do garnka z oliwà ponownie wk"adamy mi´so i dodajemy do niego wino i ocet.- Nast´pnie dodajemy liÊcie laurowe, cynamon (kora) i nieco pieprzu.- Ca"oÊç powinna si´ dusiç oko"o 20 minut pod przykryciem.- Po 20 minutach wrzucamy cebu"ki, mieszamy i dalej dusimy, tak Ýeby mi´so by"o mi´kkie.oÊmiornica w winieSk"adniki:- 1 oÊmiornica (moÝe byç mroÝona)- 1/3 szklanki oliwy- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina- 2 liÊcie laurowe- kawa"ek kory cynamonowejPlan dzia"ania:- OÊmiornic´ naleÝy pokroiç na doÊç spore kawa"ki i wrzuciç go do garnka pod którym jest ogie’,- naleÝy trzymaç jà tak d"ugo dopóki ca"y p"yn z niej nie odparuje.- Nast´pnie do garnka wlewamy wino, oliw´, liÊcie laurowe i kor´ cynamonowà.- To powinno si´ dusiç na jak najmniejszym ogniu (oko"o 30minut).- NaleÝy sprawdzaç czy jest wystarczajàca iloÊç p"ynu,- jeÊli nie oÊmiornic´ moÝna podlewaç wodà.- OÊmiornica gotujàc si´ powinna wch"onàç wino.smaÝone sardynkiSk"adniki:- 500 g sardynek (byle nie z puszki)- 100 g màki- 1 cytryna- 1/2 szklanki olejuPlan dzia"ania:- Sardynki ca"e (z g"owà, nie patroszone) naleÝy panierowaç w màce.- Na patelni trzeba rozgrzaç oliw´ (w Polsce moÝe byç olej, gdyÝ oliwa jest droga),- gdy t"uszcz jest goràcy (nie moÝe byç za goràcy bo si´ spalà, za zimny bo wch"onà t"uszcz) na patelni´ k"adziemy ryby.- Sardynki smaÝymy w g"´bokim t"uszczu, po usmaÝeniu powinno si´ je po"oÝyç na papierowy r´cznik i nieco je wytrzeç z t"uszczu.- Na koniec na z"ociutkie, chrupiàce ryby wyciskamy duÝo soku z cytryny.- Sardynki jemy razem z g"owami i wn´trznoÊciami.sa"atka CHORIATIKISk"adniki:- 1/4 kapusty (bia"ej)- 3 pomidory- 1 cebula- 2 ogórki- 1 p´czek pietruszki i 1 p´czek kolendry- garÊç oliwek (czarnych)- 150 g sera feta- 2 "yÝki octu winnego- 4 "yÝki oliwy i sól52 Plan dzia"ania:- Kapust´ naleÝy doÊç drobno posiekaç,- cebul´ pokroiç w pó"plasterki,- pomidory kroimy w ósemki.- Zielone ogórki kroimy w grube plastry (moÝna nie obieraç ze skórki, to zaleÝy od ogórków),- siekamy pietruszk´ i kolendr´.- Ca"oÊç wsypujemy do miski.- Ser feta kroimy w doÊç spore kostki i wsypujemy do warzyw.- Sa"atka juÝ prawie gotowa, naleÝy dodaç jeszcze oliwki,- polaç oliwà, dodaç octu winnego (moÝna zastàpiç sokiem z cytryny) i posoliç.- Czasami do tej sa"atki dodawane sà jeszcze kapary.dorada w winieSk"adniki:- 1 dorada (wypatroszona)- 1/2 szklanki oliwy- 1 kieliszek bia"ego wytrawnego wina- 2 zàbki czosnku- natka pietruszki- sos z 1/2 cytryny- sól, pieprzPlan dzia"ania:- Na patelni rozgrzaç oliw´,- posoliç ryb´ i delikatnie obsmaÝyç jà z obu stron.- Gdy dorada jest obsmaÝona podlewamy jà odrobinà wina (uwaga moÝe pryskaç) i przykrywamy patelni´,- pozostawiajàc jà na ogniu na 5 minut, aby przesz"a smakiem wina.- Zdejmujemy ryb´ z patelni, teraz najwaÝniejsze jest naci´cie dorady, k"adziemy jà na jednym z boków i rozcinamy w po"owie tego bo-ku na linii grzbietowej,- od g"owy do ogona (nie od spodu), tak Ýeby "atwo by"o wyciàgnàç kr´gos"up [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agnieszka90.opx.pl