Pokrewne
- Strona Główna
- Chmielowski Benedykt Nowe Ateny (2)
- Chmielowski Benedykt Nowe Ateny
- chmielowski benedykt nowe ateny (3)
- Chmielewska Wiekszy kawalek swiata
- J. Chmielewska Wielkie zaslugi
- J. Chmielewska Florencja, corka
- J.Chmielewska Skarby
- Anthony Piers zamek roogana
- Feist Raymond E & Wurst Janny Imperium 03 WÅ‚adczyni Imperium
- TIJ2
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- metta16.htw.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Marta z Krakowa za to znajduje siÄ™ pod T.Z bardzo prostejprzyczyny, pracuje w telewizji.Niejaki pan Ryszard figuruje pod B, a bioterapeutka, paniWanda, pod L.Z racji zawodu, jedno to budowlane, a drugie lecznicze.Witek też mi wypadana M, ponieważ należy do MaÅ‚gosi.I tak dalej.Dlaczego zatem gulasz woÅ‚owy miaÅ‚by siÄ™ z tego wyÅ‚amać?Nie wiem, ile paÅ„ domu musi urzÄ…dzać spotkania towarzysko-sÅ‚użbowe, ale w razietakiej koniecznoÅ›ci gulasz woÅ‚owy wedle mojej osobistej recepty stanowi potrawÄ™ idealnÄ….PrzyrzÄ…dza siÄ™ go caÅ‚kiem tak samo jak zrazy, tyle że miÄ™so po zbiciu tÅ‚uczkiem należypokroić na możliwie maÅ‚e kawaÅ‚ki i dorzucić do garnka rozmaitych rzeczy.Mnóstwopieczarek, trochÄ™ jarzynek, selera, pietruszki, marchewki, zielonego groszku, fasolkiszparagowej w kawaÅ‚kach, z tym, że jarzynek raczej skÄ…po.Garnek musi być duży i zawieraćwiÄ™cej sosu niż miÄ™sa.Sos doprawić na ostro, dowalić pieprzu, papryki, curry, po czym wlać weÅ„ co najmniejćwierć litra gÄ™stej Å›mietany.ZagÄ™szczać mÄ…kÄ… nie trzeba.Po czym należy zrobić to, co ja.Ugotować makaron typu muszelki albo kolanka,odcedzić i wwalić do garnka z gotowym gulaszem.KorzyÅ›ci sÄ… nastÄ™pujÄ…ce:Po pierwsze, od razu robi siÄ™ tego bardzo dużo.Po drugie, potrawa jest niejako kompletna, miÄ™so z makaronem, i żadne dodatkowepółmiski i salaterki nie wchodzÄ… nam w paradÄ™.Po trzecie, stawia siÄ™ gar na stole i każdy z goÅ›ci może sobie sam dokÅ‚adać, ile zechce.Po czwarte, saÅ‚ata, pomidory i ogórki też stojÄ… na stole do ogólnego użytku.DziÄ™ki temu wszystkiemu pani domu nie musi tkwić w kuchni i może brać udziaÅ‚ wkonferencji, negocjacjach, ewentualnie kłótni.Zamiast makaronu można użyć ryżu.Innych miÄ™s, poza wymienionymi dotychczas, w zasadzie nigdy nie używaÅ‚am, bowszystkie wymagaÅ‚y jakichÅ› skomplikowanych zabiegów, do których albo nie miaÅ‚am serca,albo brakowaÅ‚o mi czasu.WiÄ™c nie bÄ™dÄ™ siÄ™ mÄ…drzyć.No nie, bez przesady.RobiÅ‚am także KOTLETY MIELONE I KLOPS.Jedno i drugie z koniecznoÅ›ci musiaÅ‚o być oszczÄ™dnoÅ›ciowe, bo powstawaÅ‚o w owychdawnych czasach bezpieniężnych.Mielone miÄ™so nie kosztowaÅ‚o drogo, a produkt gotowywystarczaÅ‚ na Å‚adnych parÄ™ dni.NabywaÅ‚am pół kilo wieprzowego i pół kilo woÅ‚owego w postaci zmielonej, ewentualniemielonÄ… mieszaninÄ™ wieprzowo-woÅ‚owÄ….PamiÄ™tajÄ…c o tym, że mielone miÄ™so robi siÄ™ zochÅ‚apów, staraÅ‚am siÄ™ dokupić kawaÅ‚ek chudej woÅ‚owiny albo ćwierć kilo tatara, co niezawsze leżaÅ‚o w ogólnoludzkich możliwoÅ›ciach.W tamtych czasach takich delikatesówmogÅ‚o w ogóle nie być w sprzedaży.Klops jest znacznie mniej czasochÅ‚onny niż kotlety.Na smażeniu kotletów czÅ‚owiekspÄ™dza pół dnia i nosem mu to wychodzi, szczególnie jeÅ›li z drugiej strony praca zawodowakrzyczy wielkim gÅ‚osem.JeÅ›li zatem uda nam siÄ™ nabyć kilo mielonej mieszaniny wieprzowo-woÅ‚owej i dokupićdo tego kawaÅ‚ek woÅ‚owiny na pieczeÅ„ albo tego tatara, rekomendujÄ™ klops.(.) dokupić kawaÅ‚ek chudej woÅ‚owiny albo ćwierć kilo tatara, co nie zawsze leżaÅ‚o w ogólnoludzkichmożliwoÅ›ciach.CaÅ‚y ten surowiec przepuszczamy w domu przez maszynkÄ™ jeszcze raz, dokÅ‚adajÄ…c wtrakcie trzy surowe cebule i dowolnÄ… ilość buÅ‚ek, namoczonych w gorÄ…cej wodzie iwyciÅ›niÄ™tych.Zamiast buÅ‚ek można użyć buÅ‚ki tartej, też namoczonej, której przez maszynkÄ™przepuszczać nie trzeba.Od razu siÄ™ przyznam, że w wersji oszczÄ™dnoÅ›ciowej dowalaÅ‚am wiÄ™cej buÅ‚ki niż miÄ™sa.Niekiedy moczyÅ‚am jÄ… w mleku, ale okazaÅ‚o siÄ™ to bÅ‚Ä™dem, bo zwiÄ™kszaÅ‚o twardość kotletów.Do tej caÅ‚ej masy należy wbić dwa jajka i dosypać rozmaitych przypraw.Majeranku,szaÅ‚wii, tymianku, papryki, suszonego koperku, co tam kto lubi i akurat ma w domu.Posolić.Wymieszać bardzo porzÄ…dnie.Ugotować na twardo ze cztery jajka i obrać.Zrobić z miÄ™sa gruby placek, na Å›rodku poÅ‚ożyć te jajka i wszystko razem zwinąć wrulon.Rulon obtoczyć w tartej buÅ‚ce albo w mÄ…ce, pomazać masÅ‚em, wzglÄ™dnie oliwÄ… iwetknąć do pieca.PodÅ‚ożyć pod spód trochÄ™ tÅ‚uszczu, podlać odrobinÄ… wody i zostawić naÅ›rednim ogniu.Forma bardziej wyszukana polega na tym, że robi siÄ™ z caÅ‚ego miÄ™sa gruby waÅ‚,wewnÄ…trz waÅ‚u robi siÄ™ dziurÄ™ czymkolwiek, na przykÅ‚ad rÄ™kojeÅ›ciÄ… tÅ‚uczka, do dziury wlewasiÄ™ ostrożnie surowe jajka posolone i popieprzone, otwór zatyka siÄ™ miÄ™sem i waÅ‚ też wstawiasiÄ™ do pieca.I z gÅ‚owy.Nie trzeba stać nad tym tak, jak nad patelniÄ… z kotletami.Pózniej można jeść klops na gorÄ…co albo na zimno, krojÄ…c w grube plastry.Przedtem, rzecz jasna, musi siÄ™ upiec.Przy niewielkim ogniu pieczenie trwa godzinÄ™.Odczasu do czasu trzeba zaglÄ…dać do pieca i polewać wierzch tym, co siÄ™ wytopiÅ‚o.JeÅ›li przypadkiem wpadniemy w natchnienie, taki klops można nadziać rozmaicie.Siekanymi jajkami zmieszanymi z wÄ…tróbkÄ….Suszonymi Å›liwkami bez pestek (namoczonymi wczeÅ›niej!).MieszaninÄ… jajek z pieczarkami.Jakimkolwiek innym delikatnym miÄ™sem w caÅ‚oÅ›ci: polÄ™dwiczkÄ… wieprzowÄ…, piersiÄ…indyka, piersiÄ… kurczaka.Melanżem miÄ™sno-owocowo-jarzynowym.I tak dalej.Rzecz oczywista, jeÅ›li Å‚apiemy siÄ™ za klops ze wzglÄ™dów oszczÄ™dnoÅ›ciowych, tewszystkie eksplozje inwencji twórczej mijajÄ… siÄ™ z celem.Poprzestajemy na jajkach.I, niewiadomo dlaczego, wszyscy siÄ™ rwÄ… do tych jajek znacznie bardziej niż do miÄ™sa.MISO WIEPRZOWENie mam pojÄ™cia, jak nazwać potrawÄ™ możliwie najbardziej niezdrowÄ… i ciężkostrawnÄ…,wroga wÄ…troby, za to nadzwyczaj smacznÄ…, do przyrzÄ…dzenia w kilka chwil.O, już wiem!WRÓG WTROBY [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl agnieszka90.opx.pl
.Marta z Krakowa za to znajduje siÄ™ pod T.Z bardzo prostejprzyczyny, pracuje w telewizji.Niejaki pan Ryszard figuruje pod B, a bioterapeutka, paniWanda, pod L.Z racji zawodu, jedno to budowlane, a drugie lecznicze.Witek też mi wypadana M, ponieważ należy do MaÅ‚gosi.I tak dalej.Dlaczego zatem gulasz woÅ‚owy miaÅ‚by siÄ™ z tego wyÅ‚amać?Nie wiem, ile paÅ„ domu musi urzÄ…dzać spotkania towarzysko-sÅ‚użbowe, ale w razietakiej koniecznoÅ›ci gulasz woÅ‚owy wedle mojej osobistej recepty stanowi potrawÄ™ idealnÄ….PrzyrzÄ…dza siÄ™ go caÅ‚kiem tak samo jak zrazy, tyle że miÄ™so po zbiciu tÅ‚uczkiem należypokroić na możliwie maÅ‚e kawaÅ‚ki i dorzucić do garnka rozmaitych rzeczy.Mnóstwopieczarek, trochÄ™ jarzynek, selera, pietruszki, marchewki, zielonego groszku, fasolkiszparagowej w kawaÅ‚kach, z tym, że jarzynek raczej skÄ…po.Garnek musi być duży i zawieraćwiÄ™cej sosu niż miÄ™sa.Sos doprawić na ostro, dowalić pieprzu, papryki, curry, po czym wlać weÅ„ co najmniejćwierć litra gÄ™stej Å›mietany.ZagÄ™szczać mÄ…kÄ… nie trzeba.Po czym należy zrobić to, co ja.Ugotować makaron typu muszelki albo kolanka,odcedzić i wwalić do garnka z gotowym gulaszem.KorzyÅ›ci sÄ… nastÄ™pujÄ…ce:Po pierwsze, od razu robi siÄ™ tego bardzo dużo.Po drugie, potrawa jest niejako kompletna, miÄ™so z makaronem, i żadne dodatkowepółmiski i salaterki nie wchodzÄ… nam w paradÄ™.Po trzecie, stawia siÄ™ gar na stole i każdy z goÅ›ci może sobie sam dokÅ‚adać, ile zechce.Po czwarte, saÅ‚ata, pomidory i ogórki też stojÄ… na stole do ogólnego użytku.DziÄ™ki temu wszystkiemu pani domu nie musi tkwić w kuchni i może brać udziaÅ‚ wkonferencji, negocjacjach, ewentualnie kłótni.Zamiast makaronu można użyć ryżu.Innych miÄ™s, poza wymienionymi dotychczas, w zasadzie nigdy nie używaÅ‚am, bowszystkie wymagaÅ‚y jakichÅ› skomplikowanych zabiegów, do których albo nie miaÅ‚am serca,albo brakowaÅ‚o mi czasu.WiÄ™c nie bÄ™dÄ™ siÄ™ mÄ…drzyć.No nie, bez przesady.RobiÅ‚am także KOTLETY MIELONE I KLOPS.Jedno i drugie z koniecznoÅ›ci musiaÅ‚o być oszczÄ™dnoÅ›ciowe, bo powstawaÅ‚o w owychdawnych czasach bezpieniężnych.Mielone miÄ™so nie kosztowaÅ‚o drogo, a produkt gotowywystarczaÅ‚ na Å‚adnych parÄ™ dni.NabywaÅ‚am pół kilo wieprzowego i pół kilo woÅ‚owego w postaci zmielonej, ewentualniemielonÄ… mieszaninÄ™ wieprzowo-woÅ‚owÄ….PamiÄ™tajÄ…c o tym, że mielone miÄ™so robi siÄ™ zochÅ‚apów, staraÅ‚am siÄ™ dokupić kawaÅ‚ek chudej woÅ‚owiny albo ćwierć kilo tatara, co niezawsze leżaÅ‚o w ogólnoludzkich możliwoÅ›ciach.W tamtych czasach takich delikatesówmogÅ‚o w ogóle nie być w sprzedaży.Klops jest znacznie mniej czasochÅ‚onny niż kotlety.Na smażeniu kotletów czÅ‚owiekspÄ™dza pół dnia i nosem mu to wychodzi, szczególnie jeÅ›li z drugiej strony praca zawodowakrzyczy wielkim gÅ‚osem.JeÅ›li zatem uda nam siÄ™ nabyć kilo mielonej mieszaniny wieprzowo-woÅ‚owej i dokupićdo tego kawaÅ‚ek woÅ‚owiny na pieczeÅ„ albo tego tatara, rekomendujÄ™ klops.(.) dokupić kawaÅ‚ek chudej woÅ‚owiny albo ćwierć kilo tatara, co nie zawsze leżaÅ‚o w ogólnoludzkichmożliwoÅ›ciach.CaÅ‚y ten surowiec przepuszczamy w domu przez maszynkÄ™ jeszcze raz, dokÅ‚adajÄ…c wtrakcie trzy surowe cebule i dowolnÄ… ilość buÅ‚ek, namoczonych w gorÄ…cej wodzie iwyciÅ›niÄ™tych.Zamiast buÅ‚ek można użyć buÅ‚ki tartej, też namoczonej, której przez maszynkÄ™przepuszczać nie trzeba.Od razu siÄ™ przyznam, że w wersji oszczÄ™dnoÅ›ciowej dowalaÅ‚am wiÄ™cej buÅ‚ki niż miÄ™sa.Niekiedy moczyÅ‚am jÄ… w mleku, ale okazaÅ‚o siÄ™ to bÅ‚Ä™dem, bo zwiÄ™kszaÅ‚o twardość kotletów.Do tej caÅ‚ej masy należy wbić dwa jajka i dosypać rozmaitych przypraw.Majeranku,szaÅ‚wii, tymianku, papryki, suszonego koperku, co tam kto lubi i akurat ma w domu.Posolić.Wymieszać bardzo porzÄ…dnie.Ugotować na twardo ze cztery jajka i obrać.Zrobić z miÄ™sa gruby placek, na Å›rodku poÅ‚ożyć te jajka i wszystko razem zwinąć wrulon.Rulon obtoczyć w tartej buÅ‚ce albo w mÄ…ce, pomazać masÅ‚em, wzglÄ™dnie oliwÄ… iwetknąć do pieca.PodÅ‚ożyć pod spód trochÄ™ tÅ‚uszczu, podlać odrobinÄ… wody i zostawić naÅ›rednim ogniu.Forma bardziej wyszukana polega na tym, że robi siÄ™ z caÅ‚ego miÄ™sa gruby waÅ‚,wewnÄ…trz waÅ‚u robi siÄ™ dziurÄ™ czymkolwiek, na przykÅ‚ad rÄ™kojeÅ›ciÄ… tÅ‚uczka, do dziury wlewasiÄ™ ostrożnie surowe jajka posolone i popieprzone, otwór zatyka siÄ™ miÄ™sem i waÅ‚ też wstawiasiÄ™ do pieca.I z gÅ‚owy.Nie trzeba stać nad tym tak, jak nad patelniÄ… z kotletami.Pózniej można jeść klops na gorÄ…co albo na zimno, krojÄ…c w grube plastry.Przedtem, rzecz jasna, musi siÄ™ upiec.Przy niewielkim ogniu pieczenie trwa godzinÄ™.Odczasu do czasu trzeba zaglÄ…dać do pieca i polewać wierzch tym, co siÄ™ wytopiÅ‚o.JeÅ›li przypadkiem wpadniemy w natchnienie, taki klops można nadziać rozmaicie.Siekanymi jajkami zmieszanymi z wÄ…tróbkÄ….Suszonymi Å›liwkami bez pestek (namoczonymi wczeÅ›niej!).MieszaninÄ… jajek z pieczarkami.Jakimkolwiek innym delikatnym miÄ™sem w caÅ‚oÅ›ci: polÄ™dwiczkÄ… wieprzowÄ…, piersiÄ…indyka, piersiÄ… kurczaka.Melanżem miÄ™sno-owocowo-jarzynowym.I tak dalej.Rzecz oczywista, jeÅ›li Å‚apiemy siÄ™ za klops ze wzglÄ™dów oszczÄ™dnoÅ›ciowych, tewszystkie eksplozje inwencji twórczej mijajÄ… siÄ™ z celem.Poprzestajemy na jajkach.I, niewiadomo dlaczego, wszyscy siÄ™ rwÄ… do tych jajek znacznie bardziej niż do miÄ™sa.MISO WIEPRZOWENie mam pojÄ™cia, jak nazwać potrawÄ™ możliwie najbardziej niezdrowÄ… i ciężkostrawnÄ…,wroga wÄ…troby, za to nadzwyczaj smacznÄ…, do przyrzÄ…dzenia w kilka chwil.O, już wiem!WRÓG WTROBY [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]