[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Szkodatylko, Ýe okraszajàc jà t"uszczem i êle przy-rzàdzajàc, niszczymy sporo jej znakomitychw"aÊciwoÊci.Zawiera m.in.witamin´ A po-prawiajàcà wzrok, C  hamujàcà zmianysklerotyczne, B1, B2 i B6  stosowane przy zaburzeniachsystemu nerwowego, H  wzmacniajàcà nerwy, poma-gajàcà przy trawieniu t"uszczów i w´glowodanów, K  re-gulujàcà krzepliwoÊç krwi, PP  stosowanà przy koniecz-noÊci wzmocnienia i  drenowania naczy’ w"osowatychkrwi, E  powszechnie uznawanà za witamin´ m"odoÊci.Czerwony burak.Jego sok zmieszany pó"na pó" z miodem medycyna ludowa polecaprzy chorobie nadciÊnieniowej.W burakujest duÝo substancji alkalicznych, m.in.sód, potas, magnez i wap’.WÊród wielu w"aÊciwoÊci bura-ka podkreÊlamy jego dzia"ania krwiotwórcze i oczyszczajà-ce krew, a takÝe wytràcajàce z organizmu kwas moczowy.Pietruszka.To êród"o witaminy C (zw"aszczanatka), A i Ýelaza.Zarówno jej korzenie, jak inasiona pobudzajà drogi moczowe, poprawia-jà czynnoÊci skóry i uk"adu pokarmowego,- 110 - uszczelniajà naczynia krwionoÊne i obniÝajà napi´cia mi´-Êni Ýo"àdka i jelit.Zalecana jest przy niedomaganiach ser-ca i nieprawid"owej przemianie materii.Broku"y.W stwierdzeniu, Ýe sà pe"ne cudow-nych w"aÊciwoÊci, nie ma przesady.Pomagajàw leczeniu wielu groênych chorób, gdyÝ za-wierajà przeciwutleniacze, m.in.beta-karoten,indolin´, witamin´ C, a takÝe doÊç duÝo chro-mu, dlatego warzywo to zaleca si´ specjalniecukrzykom i nadciÊnieniowcom.Cykoria.Zawiera duÝo b"onnika, wielezwiàzków mineralnych, Ýelaza, wapnia,magnezu i fosforu.Wp"ywa korzystnie naca"y organizm, aktywizuje zw"aszczadzia"anie wàtroby.Sa"ata.Oczyszcza organizm, pobudza gru-czo"y trawienne do aktywniejszego dzia"a-nia, ma w"aÊciwoÊci mineralizujàce, obniÝapoziom cukru we krwi, poprawia prac´ wà-troby, korzystnie wp"ywa na kràÝenie krwi.W ÊwieÝych, zielonych liÊciach wyst´puje karoten, któryjest prowitaminà A.Witamina A jest rozpuszczalna wt"uszczach, wi´c najkorzystniej jest do sa"aty dodawaç tro-ch´ oliwy.Czosnek.Jest bogaty w witaminy z grupy B w tym witamin´ PP  C i A oraz allicyn´dzia"ajàcà bakteriobójczo i odkaÝajàco, nisz-czàcà bakterie i grzyby.Naukowcy z Narodo-wego Instytutu Raka w USA umieÊcili czo-snek na pierwszym miejscu na liÊcie sk"adni-ków spoÝywczych przeciwdzia"ajàcych nowotworom.Po-- 111 - nadto dowiedli, Ýe czosnek wp"ywa dodatnio na prac´ mó-zgu i serca, oczyszcza organizm z toksyn i dzi´ki temuwzmacnia go.OwoceOwoców, podobnie jak warzyw, nie da si´ zastàpiç innymiartyku"ami ÝywnoÊciowymi.Sà cennym êród"em przeciwu-tleniaczy, takich jak bioflawonoidy i witamina C (bardzowaÝna zw"aszcza dla palaczy).ÂwieÝe owoce pokrywajà wduÝym stopniu dzienne zapotrzebowanie organizmu nawitamin´ C, której najbogatszymi magazynami sà owocecytrusowe.PoniewaÝ owoce zawierajà b"onnik (rozpusz-czalny, obniÝajàcy ciÊnienie krwi, i nierozpuszczalny  bar-dzo istotny dla prawid"owego trawienia), waÝne, aby zna-laz"y si´ w codziennym poÝywieniu wszystkich, którzyÊwiadomie chcà wp"ywaç na jakoÊç i d"ugoÊç swojego Ýycia.Z bogatej listy owocowych  poprawiaczy zdrowia wybra-liÊmy kilka, które w znaczàcy sposób wp"ywajà na zatrzy-manie m"odoÊci:Jab"ko.Zjadanie 2 3 jab"ek dziennie obniÝa po-ziom cholesterolu i t´tnicze ciÊnienie krwi.Dzi´-ki pektynom chronià nasz uk"ad trawienny.Jab"-ka regulujà poziom flory bakteryjnej i neutralizu-jà szkodliwe dzia"anie toksyn.U"atwiajà przyswajaniewapnia i stabilizujà poziom cukru we krwi.Awokado.Ten owoc zawiera ca"y zestaw wi-tamin  od A, przez C do K.Ma jednonienasy-cony t"uszcz (jak w oliwie z oliwek), któryznakomicie obniÝa poziom cholesterolu LDL.Kiwi.ZawartoÊç w nim substancji odÝywczych jest takwysoka, Ýe spoÝycie jednego owocu zaspokaja dobowe za-potrzebowanie organizmu na niektóre witaminy i sole mi-- 112 - neralne.Witaminy z grupy B przynoszàulg´ osobom przem´czonym, zmniejszajàdepresje i zaburzenia w trawieniu, a wita-mina E  opóênia proces starzenia si´.Porzeczka.Czerwona, podobnie jak czere-Ênie, wiÊnie, agrest i Ýurawiny zawiera m.in.witamin´ C i "atwo przyswajalne Ýelazo.Czar-na, poza duÝà zawartoÊcià witaminy C, ma teÝsporo biopierwiastków i pektyn.Jadana regu-larnie (takÝe w postaci soków) likwiduje ogól-ne zm´czenie, hamuje rozwój miaÝdÝycy, adzia"ajàc moczop´dnie i napotnie, oczyszczaorganizm.Nasiona s"onecznika i dyni.Zawierajàsporo bia"ka, duÝo witaminy E i witamin zgrupy B.Sà êród"em nienasyconych kwa-sów t"uszczowych, pomagajà obniÝyç po-ziom cholesterolu we krwi.RybyIch znaczenia w prawid"owej diecie profilaktycznej, zapo-biegajàcej zbyt szybkiemu starzeniu si´ i prowadzàcej dozdrowej d"ugowiecznoÊci, nie da si´ przeceniç.W mi´sieryb jest wiele sk"adników mineralnych: wap’, magnez,sód, potas, fosfor, a takÝe selen  pierwiastek zapobiegajà-cy chorobom nowotworowym.Jedzenie ryb t"ustych (Êledê,makrela, "osoÊ, pstràg, tu’czyk) obniÝa poziom  z"egocholesterolu, chroni przed chorobami serca i "agodzi pro-blemy z kràÝeniem.Powinno si´ je jadaç (gotowane lub du-szone bez t"uszczu) nie rzadziej niÝ dwa razy w tygodniu.- 113 - JogurtNaukowcy twierdzà, Ýe jogurt zapewnia wspania"e zdro-wie i d"ugowiecznoÊç.ObniÝa poziom cholesterolu, "agodzi stresy, podnosi od-pornoÊç organizmu oraz chroni Ýo"àdek przed zakaÝeniemi rakiem.Poza tym szklanka jogurtu zapewnia dzienne za-potrzebowanie na wap’.PieczywoG"ównà rol´ w racjonalnym Ýywieniu odgrywa pieczyworazowe, znacznie zdrowsze od bia"ego.Codzienna dieta po-winna byç bogata w b"onnik, zapobiegajàcy nieÝytowi jelit,rakowi jelita grubego, chorobom serca i cukrzycy.Zbawienne listkiNa to miano najbardziej zas"uguje czerwona herbata Pu--Erh z po"udniowej prowincji Chin, Yunnan.Badania pro-wadzone we Freiburgu, Heidelbergu i w ParyÝu dowiod"y,Ýe 3 5 filiÝanek dziennie naparu Pu-Erh wspomaga prac´wàtroby, obniÝa poziom cholesterolu, oczyszcza organizm,pobudza procesy trawienne i poprawia nastrój.Chi’czycy przypisujà herbacie aÝ dwadzieÊcia korzyst-nych dla zdrowia w"aÊciwoÊci.Jej dobroczynne dzia"aniepotwierdzajà teÝ wspó"czeÊni naukowcy: herbata oczysz-cza krew, regeneruje mózg, pobudza trawienie, pomagaprzy dolegliwoÊciach Ýo"àdkowych i wzmaga zdolnoÊçkoncentracji.Pestkowy zasilaczMigda"y zawierajà sporo witaminy E i duÝo witamin zgrupy B.Sà wprawdzie bardzo kaloryczne, ale dwa trzy- 114 - migda"y dziennie nie zaokràglà naszej sylwetki, natomiastbez wàtpienia uregulujà system nerwowy, zasilà mózg,usprawnià prac´ wàtroby, a do tego  jeÊli jest taka potrze-ba  z"agodzà kaszel.Witamina E to nie tylko postrachwolnych rodników, ale teÝ uznany przez medycyn´ eliksirm"odoÊci.Zdrowie pod "upinàMowa oczywiÊcie o orzechach, które zawierajà wiele sub-stancji odÝywczych.Najwi´cej w nich b"onnika, "atwoprzyswajalnego bia"ka i witamin: A, B, C i E.Poza tymorzechy bogate sà w mikroelementy, wap’, Ýelazo i ma-gnez.Dzia"ajà pozytywnie na organizm: regulujà poziomcukru we krwi, zapobiegajà chorobie wie’cowej, pobudza-jà prac´ mózgu i "agodzà stany depresyjne.Ale majà teÝwady  sà ci´Ýko strawne, wysokokaloryczne, mogà byçprzyczynà zaparç.Dietetycy radzà zjadanie dziennie 10orzechów laskowych, bowiem szczególnie dobrze wp"ywa-jà na myÊlenie i prac´ mózgu.Najwi´cej selenu zawierajàorzechy brazylijskie.- 115 - KIELISZECZEK NA ZDROWIEKNie zamierzamy nikogo namawiaç do rozkoszowania si´alkoholem.Medycyna jest zgodna co do tego, Ýe  wodaognista szkodzi  i to nawet bardzo [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agnieszka90.opx.pl