Pokrewne
- Strona Główna
- Choroby zakazne zwierzat domowych z elementami ZOONOZ pod red. Stanislawa Winiarczyka i Zbigniewa GrÄ dzkiego
- Amy Lane Chase in Shadow
- Keane M., D. Chase Dieta w chorobach nowotworowych
- Young Samantha On Dublin Street 04 Sztuka uwodzenia
- Proby Kristen Walcz ze mna (2)
- § Fowles John Mag
- Forbes Colin Tweed 08 Zabójczy wir
- Joanna Chmielewska Lesio (2)
- borland c unleashed
- Kelly Cathy Lekcje uczuć(1)
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- zsz5.keep.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Jeśli nie możesz zjeść takiej ilości pokarmu np.podczas terapii, ogranicz wielkość porcji, ale nie ich ilość.Różnorodność potraw jest ważniejsza niż wielkość poszczególnych porcji.Początkowo sprawdzaj ilość jedzenia.Może ci się wydawać, że bierzesz czegoś filiżankę, a okazuje się, że tak nie jest.Chleb, kasze zbożowe, ryż, makaron1 kromka chleba 28 g gotowej kaszy zbożowej (sprawdź na opakowaniu: 28 dag to od 1/4 do 2 filiżanek, w zależności od rodzaju zboża) 1/2 filiżanki gotowanej kaszy, ryżu lub makaronu 1/2 bułki 3 lub cztery krakersy (małe)Warzywa1 filiżanka surowych warzyw liściastych 1/2 filiżanki innych warzyw, gotowanych, grubo pokrojonych 1/2 filiżanki świeżego soku z warzywOwoce1 średnie jabłko, banan, pomarańcza, nektarynka lub brzoskwinia 1/2 filiżanki pokrojonych, gotowanych lub suszonych owoców 3/4 kubka soku z owocówMleko, jogurt i ser1 filiżanka mleka lub jogurtu 45 g sera (cienki plaster)Drób, ryby, fasola, jajka, orzechy60-90 g gotowanego mięsa z drobiu lub ryby (wielkość talii kart) 1 filiżanka gotowanej fasoli 1 jajko 2 łyżki stołowe masła orzechowego garść nasion lub orzechówTłuszcze i oleje2 łyżeczki oleju roślinnego lub orzechowego 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki majonezu 1 łyżka stołowa sosu sałatkowego na bazie oleju lub majonezuOwocePrzynajmniej 2 razy dziennie z posiłkami, w tym jeden owoc cytrusowy (raz może być w postaci soku).owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, grejpfruty,mandarynki, mango)inne świeże owoce (banany, śliwki, brzoskwinie, truskawki, arbuz, morele, wiśnie, jabłka, jagody, papaja, gruszki)owoce suszone (figi, daktyle, rodzynki, śliwki) owoce duszone (sos jabłkowy)Warzywa strączkowe2-3 razy dziennie (w tym jedno danie z produktami sojowymi)fasola (nasiona soi, czarna fasola, czerwona fasola, fasola pinto, brązowa fasola, fasola fava, fasola indyjska, fasola nerkowa, fasola biała suszona, groch włoski)soczewicagroch łuskanygroszek zielonyOrzechy i nasionaprzynajmniej dwa razy dziennieświeże orzechy (migdały, orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki laskowe, pistacje, orzechy włoskie)świeże nasiona bez dodatków (pestki dyni, nasiona sezamu, nasiona słonecznika, len)masła orzechowe i z nasion (masło z sezamu, orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych, nerkowców, słonecznika)mleczka orzechoweProdukty sojoweprzynajmniej 1-2 razy dzienniemleko sojowe (zwykłe, niskotłuszczowe, beztłuszczowe, waniliowe, czekoladowe)tofu (rodzaj sera z mleka sojowego)tempeh (sfermentowane ciasto sojowe)orzechy sojowemąka sojowakasza sojowaser sojowynasiona soi miso (sfermentowana pasta z soi)Zbożaprzynajmniej 6-11 razy dzienniecałe ziarna (amarant, jęczmień, gryka, kukurydza, proso, owies, brązowy ryż, żyto, komosa, pszenica, orkisz, pszenica, dziki ryż)produkty zbożowe (makaron, chleb, krakersy, mąka, nie solony popcorn)kaszki (na gorąco lub zimno, bez cukru)otręby (owsiane, ryżowe i pszenne)kiełki (pszenne, ryżowe)Produkty nabiałoweprzynajmniej raz dzienniejogurt (niskotłuszczowy, beztłuszczowy, naturalny, z dodatkami)mleko (odtłuszczone i bez śmietanki, bez dodatków smakowych, maślanka, kwaśne mleko, odtłuszczone mleko w proszku lub granulowane)twaróg (odtłuszczony)Przyprawyużywaj dowolnieczosnek,cebula,por i szalotka (surowe lub gotowane)korzeń imbiru (sok, na surowo, napar)ostra papryka (suszona, świeża, gotowana)currykminekrozmarynbazylianasiona kminkugoździkiestragonkurkumaTłuszcze i olejeMaksimum raz dziennieolej z siemienia oliwaolej z orzechów (orzechów włoskich, migdałów)sosy sałatkowe (majonez zrobiony z oleju z siemienia lub oliwy)Napojedowolnieherbata (zielona, czarna)herbatki ziołowe (wszystkie nie słodzone)woda filtrowanaherbata imbirowanapoje zastępujące kawę (Inka, kawa zbożowa, napoje z cykorią lub prażonym jęczmieniem)mleko ryżowePOTRAWY DO SPOżYWANIA W CIąGU TYGODNIAMasło2-3 razy w tygodniumasło (solone, nie solone, śmietankowe)Produkty mleczne2-3 razy w tygodniumleko skondensowaneser niskotłuszczowyser kremowykwaśna śmietanaJaja4 do 6 w tygodniujaja gotowaneDrób i ryby3-5 razy w tygodniuświeży drób bez skóry (indyk, kurczak, samice dzikich ptaków)gotowane ryby (zwłaszcza tłuste, np [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl agnieszka90.opx.pl
.Jeśli nie możesz zjeść takiej ilości pokarmu np.podczas terapii, ogranicz wielkość porcji, ale nie ich ilość.Różnorodność potraw jest ważniejsza niż wielkość poszczególnych porcji.Początkowo sprawdzaj ilość jedzenia.Może ci się wydawać, że bierzesz czegoś filiżankę, a okazuje się, że tak nie jest.Chleb, kasze zbożowe, ryż, makaron1 kromka chleba 28 g gotowej kaszy zbożowej (sprawdź na opakowaniu: 28 dag to od 1/4 do 2 filiżanek, w zależności od rodzaju zboża) 1/2 filiżanki gotowanej kaszy, ryżu lub makaronu 1/2 bułki 3 lub cztery krakersy (małe)Warzywa1 filiżanka surowych warzyw liściastych 1/2 filiżanki innych warzyw, gotowanych, grubo pokrojonych 1/2 filiżanki świeżego soku z warzywOwoce1 średnie jabłko, banan, pomarańcza, nektarynka lub brzoskwinia 1/2 filiżanki pokrojonych, gotowanych lub suszonych owoców 3/4 kubka soku z owocówMleko, jogurt i ser1 filiżanka mleka lub jogurtu 45 g sera (cienki plaster)Drób, ryby, fasola, jajka, orzechy60-90 g gotowanego mięsa z drobiu lub ryby (wielkość talii kart) 1 filiżanka gotowanej fasoli 1 jajko 2 łyżki stołowe masła orzechowego garść nasion lub orzechówTłuszcze i oleje2 łyżeczki oleju roślinnego lub orzechowego 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki majonezu 1 łyżka stołowa sosu sałatkowego na bazie oleju lub majonezuOwocePrzynajmniej 2 razy dziennie z posiłkami, w tym jeden owoc cytrusowy (raz może być w postaci soku).owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, grejpfruty,mandarynki, mango)inne świeże owoce (banany, śliwki, brzoskwinie, truskawki, arbuz, morele, wiśnie, jabłka, jagody, papaja, gruszki)owoce suszone (figi, daktyle, rodzynki, śliwki) owoce duszone (sos jabłkowy)Warzywa strączkowe2-3 razy dziennie (w tym jedno danie z produktami sojowymi)fasola (nasiona soi, czarna fasola, czerwona fasola, fasola pinto, brązowa fasola, fasola fava, fasola indyjska, fasola nerkowa, fasola biała suszona, groch włoski)soczewicagroch łuskanygroszek zielonyOrzechy i nasionaprzynajmniej dwa razy dziennieświeże orzechy (migdały, orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki laskowe, pistacje, orzechy włoskie)świeże nasiona bez dodatków (pestki dyni, nasiona sezamu, nasiona słonecznika, len)masła orzechowe i z nasion (masło z sezamu, orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych, nerkowców, słonecznika)mleczka orzechoweProdukty sojoweprzynajmniej 1-2 razy dzienniemleko sojowe (zwykłe, niskotłuszczowe, beztłuszczowe, waniliowe, czekoladowe)tofu (rodzaj sera z mleka sojowego)tempeh (sfermentowane ciasto sojowe)orzechy sojowemąka sojowakasza sojowaser sojowynasiona soi miso (sfermentowana pasta z soi)Zbożaprzynajmniej 6-11 razy dzienniecałe ziarna (amarant, jęczmień, gryka, kukurydza, proso, owies, brązowy ryż, żyto, komosa, pszenica, orkisz, pszenica, dziki ryż)produkty zbożowe (makaron, chleb, krakersy, mąka, nie solony popcorn)kaszki (na gorąco lub zimno, bez cukru)otręby (owsiane, ryżowe i pszenne)kiełki (pszenne, ryżowe)Produkty nabiałoweprzynajmniej raz dzienniejogurt (niskotłuszczowy, beztłuszczowy, naturalny, z dodatkami)mleko (odtłuszczone i bez śmietanki, bez dodatków smakowych, maślanka, kwaśne mleko, odtłuszczone mleko w proszku lub granulowane)twaróg (odtłuszczony)Przyprawyużywaj dowolnieczosnek,cebula,por i szalotka (surowe lub gotowane)korzeń imbiru (sok, na surowo, napar)ostra papryka (suszona, świeża, gotowana)currykminekrozmarynbazylianasiona kminkugoździkiestragonkurkumaTłuszcze i olejeMaksimum raz dziennieolej z siemienia oliwaolej z orzechów (orzechów włoskich, migdałów)sosy sałatkowe (majonez zrobiony z oleju z siemienia lub oliwy)Napojedowolnieherbata (zielona, czarna)herbatki ziołowe (wszystkie nie słodzone)woda filtrowanaherbata imbirowanapoje zastępujące kawę (Inka, kawa zbożowa, napoje z cykorią lub prażonym jęczmieniem)mleko ryżowePOTRAWY DO SPOżYWANIA W CIąGU TYGODNIAMasło2-3 razy w tygodniumasło (solone, nie solone, śmietankowe)Produkty mleczne2-3 razy w tygodniumleko skondensowaneser niskotłuszczowyser kremowykwaśna śmietanaJaja4 do 6 w tygodniujaja gotowaneDrób i ryby3-5 razy w tygodniuświeży drób bez skóry (indyk, kurczak, samice dzikich ptaków)gotowane ryby (zwłaszcza tłuste, np [ Pobierz całość w formacie PDF ]