Pokrewne
- Strona Główna
- Choroby zakazne zwierzat domowych z elementami ZOONOZ pod red. Stanislawa Winiarczyka i Zbigniewa GrÄ dzkiego
- Amy Lane Chase in Shadow
- Keane M. Chase D Dieta w chorobach nowotworowych
- Brenner Mayer Alan Zaklecie katastrofy
- Tombak Michal Uleczyc nieuleczalne czesc 1 (3
- Swieci W Dziejach Narodu Polski
- Oriana Fallaci Kapelusz cały w czereÂśniach
- Craig Rice Roze Pani Cherington
- Zelazny Roger & Sheckley Robert Przyniescie mi glowe ksiecia
- Anne McCaffrey Jezdzcy Smokow Renegaci z Pern
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- wrobelek.opx.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Kwas foliowy, folan (sól kwasu foliowego), kwas tetrahydrojilowyKwas foliowy to często używana nazwa kwasu poliglutamino-wego.Jest potrzebny do syntezy RNA.Niedobór tej witaminy powoduje anemię oraz wpływa na zwyrodnienie wyściółki jelit, co prowadzi do zmniejszenia wchłaniania składników odżywczych.Kwas foliowy pomaga w powstrzymaniu dysplazji, czyli nieprawidłowego rozwoju tkanki lub narządu.Komórki dzielące się zbyt szybko mogą ulec nowotworzeniu.Nawet niewielki niedobór kwasu foliowego może spowodować dysplazję szyjki macicy.Organizm nie wytwarza żadnych związków foliowych dlatego muszą one być dostarczane z pożywieniem.Sole kwasu foliowego są bardzo wrażliwe na zwiększoną temperaturę.Gotowanie w wodzie czy na parze, a także smażenie od 5 do 10 minut może zniszczyć do 96% soli kwasu foliowego w pożywieniu.Źródłem kwasu foliowego są drożdże piwne, groszek, otręby i kiełki pszenicy i ryżu, fasola, produkty sojowe, soczewica, szparagi, warzywa liściaste, pszenica, owies, migdały.Witamina B12, czyli kobalaminaKobalamina jest uwalniana z pożywienia w żołądku w czasie trawienia pepsynowego.Komórki okładzinowe żołądka produkują substancje nazywane czynnikiem zewnętrznym, które wiążą się z witaminą B12.Powstały związek nie jest trawiony, ale zostaje wchłonięty w jelicie cienkim.Witamina B12 bierze udział w metabolizmie białka, tłuszczu i węglowodanów.Organizm ludzi starszych nie zawsze produkuje ją w wystarczającej ilości.Wegetarianie muszą uzupełniać witaminę B12.Źródłem witaminy B12 są skorupiaki, ryby, żółtka jaj, drób bez skóry, jogurt i mleko.BiotynaBiotyna jest niezbędna dla układu enzymatycznego.Znajduje się w wielu artykułach spożywczych oraz może być wytwarzana przez bakterie jelitowe i wchłaniana w jelitach.Jest odporna na temperaturę i związana metabolicznie z witaminą B12, solami kwasu foliowego i kwasem pantotenowym.Źródłem biotyny są grzyby, żółtka jaj, banany, grapefruity, arbuzy i truskawki.Kwas pantotenowyKwas pantotenowy jako część koenzymu A bierze udział w uwalnianiu energii z węglowodanów i w rozbijaniu oraz zużywaniu kwasów tłuszczowych.Zmniejsza skutki stresów.Mielenie ziaren zbóż redukuje zawartość kwasu pantotenowego o 50%.Źródłem kwasu pantotenowego są jajka, łosoś, całe ziarna zbożowe, warzywa strączkowe, drożdże piwne, kalafiory, brokuły, ziemniaki, pomidory i melasa.Witamina C, czyli kwas askorbinowyWitamina C jest chyba najbardziej popularną i najchętniej używaną witaminą.Jest przeciwutleniaczem odpowiedzialnym za ochronę wodnistych części komórki przed działaniem wodnych rodników.Witamina C przeciwdziała utlenianiu kwasu foliowego, przyczyniając się w ten sposób do zwiększenia jego ilości w organizmie.Pomaga we wchłanianiu żelaza i zwiększa jego dostępność biologiczną.Na przykład gdy sok pomarańczowy, będący źródłem witaminy C, zostanie spożyty z kromką razowego chleba pszennego, żelazo z chleba łatwo się wchłonie w przewodzie pokarmowym.Ludzie należą do nielicznych ssaków, które nie produkują witaminy C.Większość ssaków potrafi wytworzyć tyle witaminy C, ile potrzebuje organizm.Witamina C zapobiega negatywnemu działaniu histaminy na układ odpornościowy.Pełni pomocniczą rolę w budowaniu spoistej tkanki łącznej i wspomaga leczenie antybiotykami.Emocjonalny i fizyczny stres związany z chorobą nowotworową może zwiększyć zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.Jak uzupełniać witaminę CKwas askorbinowy łatwo przenika do moczu, więc nie zażywaj jednorazowo dużych dawek, gdyż spowoduje to najpierw nagły wzrost jego stężenia, a później gwałtowne zmniejszenie ilości w organizmie.Zażywaj witaminę C w mniejszych dawkach, ale kilka razy dziennie.Pamiętaj, że jest ona lepiej wchłaniana, jeśli zażywasz ją podczas posiłku.Dobrze byłoby zażywać witaminę C razem z bioflawonoidami, zawartymi w warzywach i owocach gdyż te substancje współdziałają z sobą.Źródłem witaminy C są słodka papryka, kapusta włoska, kapusta ogrodowa, rzepa, brokuły, czarne porzeczki, truskawki, papaja, owoce cytrusowe, mango, kantalupa, ziemniaki.PodsumowanieWitaminy to związki organiczne, które pomagają innym substancjom odżywczym w biochemicznych procesach trawienia, wchłaniania i metabolizmu.Są dwa rodzaje witamin: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl agnieszka90.opx.pl
.Kwas foliowy, folan (sól kwasu foliowego), kwas tetrahydrojilowyKwas foliowy to często używana nazwa kwasu poliglutamino-wego.Jest potrzebny do syntezy RNA.Niedobór tej witaminy powoduje anemię oraz wpływa na zwyrodnienie wyściółki jelit, co prowadzi do zmniejszenia wchłaniania składników odżywczych.Kwas foliowy pomaga w powstrzymaniu dysplazji, czyli nieprawidłowego rozwoju tkanki lub narządu.Komórki dzielące się zbyt szybko mogą ulec nowotworzeniu.Nawet niewielki niedobór kwasu foliowego może spowodować dysplazję szyjki macicy.Organizm nie wytwarza żadnych związków foliowych dlatego muszą one być dostarczane z pożywieniem.Sole kwasu foliowego są bardzo wrażliwe na zwiększoną temperaturę.Gotowanie w wodzie czy na parze, a także smażenie od 5 do 10 minut może zniszczyć do 96% soli kwasu foliowego w pożywieniu.Źródłem kwasu foliowego są drożdże piwne, groszek, otręby i kiełki pszenicy i ryżu, fasola, produkty sojowe, soczewica, szparagi, warzywa liściaste, pszenica, owies, migdały.Witamina B12, czyli kobalaminaKobalamina jest uwalniana z pożywienia w żołądku w czasie trawienia pepsynowego.Komórki okładzinowe żołądka produkują substancje nazywane czynnikiem zewnętrznym, które wiążą się z witaminą B12.Powstały związek nie jest trawiony, ale zostaje wchłonięty w jelicie cienkim.Witamina B12 bierze udział w metabolizmie białka, tłuszczu i węglowodanów.Organizm ludzi starszych nie zawsze produkuje ją w wystarczającej ilości.Wegetarianie muszą uzupełniać witaminę B12.Źródłem witaminy B12 są skorupiaki, ryby, żółtka jaj, drób bez skóry, jogurt i mleko.BiotynaBiotyna jest niezbędna dla układu enzymatycznego.Znajduje się w wielu artykułach spożywczych oraz może być wytwarzana przez bakterie jelitowe i wchłaniana w jelitach.Jest odporna na temperaturę i związana metabolicznie z witaminą B12, solami kwasu foliowego i kwasem pantotenowym.Źródłem biotyny są grzyby, żółtka jaj, banany, grapefruity, arbuzy i truskawki.Kwas pantotenowyKwas pantotenowy jako część koenzymu A bierze udział w uwalnianiu energii z węglowodanów i w rozbijaniu oraz zużywaniu kwasów tłuszczowych.Zmniejsza skutki stresów.Mielenie ziaren zbóż redukuje zawartość kwasu pantotenowego o 50%.Źródłem kwasu pantotenowego są jajka, łosoś, całe ziarna zbożowe, warzywa strączkowe, drożdże piwne, kalafiory, brokuły, ziemniaki, pomidory i melasa.Witamina C, czyli kwas askorbinowyWitamina C jest chyba najbardziej popularną i najchętniej używaną witaminą.Jest przeciwutleniaczem odpowiedzialnym za ochronę wodnistych części komórki przed działaniem wodnych rodników.Witamina C przeciwdziała utlenianiu kwasu foliowego, przyczyniając się w ten sposób do zwiększenia jego ilości w organizmie.Pomaga we wchłanianiu żelaza i zwiększa jego dostępność biologiczną.Na przykład gdy sok pomarańczowy, będący źródłem witaminy C, zostanie spożyty z kromką razowego chleba pszennego, żelazo z chleba łatwo się wchłonie w przewodzie pokarmowym.Ludzie należą do nielicznych ssaków, które nie produkują witaminy C.Większość ssaków potrafi wytworzyć tyle witaminy C, ile potrzebuje organizm.Witamina C zapobiega negatywnemu działaniu histaminy na układ odpornościowy.Pełni pomocniczą rolę w budowaniu spoistej tkanki łącznej i wspomaga leczenie antybiotykami.Emocjonalny i fizyczny stres związany z chorobą nowotworową może zwiększyć zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.Jak uzupełniać witaminę CKwas askorbinowy łatwo przenika do moczu, więc nie zażywaj jednorazowo dużych dawek, gdyż spowoduje to najpierw nagły wzrost jego stężenia, a później gwałtowne zmniejszenie ilości w organizmie.Zażywaj witaminę C w mniejszych dawkach, ale kilka razy dziennie.Pamiętaj, że jest ona lepiej wchłaniana, jeśli zażywasz ją podczas posiłku.Dobrze byłoby zażywać witaminę C razem z bioflawonoidami, zawartymi w warzywach i owocach gdyż te substancje współdziałają z sobą.Źródłem witaminy C są słodka papryka, kapusta włoska, kapusta ogrodowa, rzepa, brokuły, czarne porzeczki, truskawki, papaja, owoce cytrusowe, mango, kantalupa, ziemniaki.PodsumowanieWitaminy to związki organiczne, które pomagają innym substancjom odżywczym w biochemicznych procesach trawienia, wchłaniania i metabolizmu.Są dwa rodzaje witamin: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach [ Pobierz całość w formacie PDF ]